Blog

PROIECTUL BIBLIOTECA - Acțiune caritabilă

PROIECTUL BIBLIOTECA - Acțiune caritabilă

Carlos María Domínguez, scriitor argentinian, spune că „A construi o bibliotecă înseamnă a crea o viață.”

Asta ne-am propus și noi să facem, împreună cu Asociația Maria Holtzhauser, și anume construirea și dotarea unei biblioteci în satul Găinești, județul Suceava.

Proiectul "Biblioteca" nu este un proiect simplu, ci unul de amploare și multifuncțional, unde cartea să nu rămână îndosariată și pusă pe raftul clasic de bibliotecă, ci unde profesorii să poată țină ore deschise, la orice materie, astfel încât înțelegerea și modul de prezentare să fie unul atractiv pentru elevi.

Dorim să realizăm un spațiu multifuncțional transformabil de la nivel de grădinița la gimnaziu, dotat cu videoproiectoare, internet și tot ceea ce trebuie să conțină un centru modern și atractiv pentru educația elevului într-o societate modernă. Astfel că un copil de grădiniță va fi atras prin joacă în bibliotecă, unul de școală prin proiecții, animație și exemplificare.

Mai mult decât atât, va fi un spațiu unde și părinții vor fi bineveniți, atunci când își așteaptă copiii de la școală – Găinești este un sat mare, așezat pe cătune, iar în timpul de așteptare se pot bucura de noi informații sau cărți.

De ce facem asta?

Considerăm că educația are un rol important în dezvoltarea unei societăți sănătoase cu un viitor din ce în ce mai bun. Însă aproape 1 din 7 copii de la sat părăsește în fiecare an școala, înainte de a finaliza ciclul obligatoriu de învățământ și a obține un nivel minim de educație. Astfel, aproape 40% dintre tinerii de 15 ani nu pot înțelege un text scris (sunt analfabeţi funcționali), dublu față de media UE.

Suntem de părere că o educație de calitate, adecvată nevoilor copiilor din mediul rural, este un instrument extrem de eficient pentru a combate sărăcia, cu rezultate pe termen lung, astfel investiția în educație este o investiție în bunăstarea tuturor cetățenilor.

Noi împreună cu Asociația Maria Holtzhauser și, mai ales, cu voi – prietenii Ruvix – putem oferi acestei comunități șanse reale de dezvoltare și baze pentru un viitor mai bun.

Cum vom face asta?

În perioada 1 Februarie – 30 Aprilie 2020 vom desfășura o campanie, prin care tot profitul venit din vânzarea tricourilor din colecția ROMGLEZĂ - 10,5 lei/tricou - va merge către Asociatia Maria Holtzhauser.

Aceasta va fi prima și, cu siguranță, nu ultima campanie de responsabilizare socială prin care vom oferi ceva înapoi comunității.

Așa că haideți să facem împreună o bibliotecă! Ce ziceți?