Luna martie este luna tricourilor pentru femei. Folosește codul MARTIE50 și beneficiezi de o reducere de 50% la tricourile de damă.

Blog

Cadouri de Crăciun pentru copii și părinți recunoscători – Ce se așteaptă juniorul să găsească sub brad? DOs&DONTs de pe lista lui Moș Crăciun

Cadouri de Crăciun pentru copii și părinți recunoscători – Ce se așteaptă juniorul să găsească sub brad? DOs&DONTs de pe lista lui Moș Crăciun

Cadourile de Crăciun pentru copii sunt o provocare atât pentru cei apropiați, cât și pentru cei din afara familiei care nu-i cunosc preferințele celui mic sau pentru persoanele fără copii și care nu știu pe ce criterii să se bazeze. Un cadou nepotrivit reduce din entuziasmul sărbătorii, iar ultimul lucru pe care vrea cineva să îl vadă sunt lacrimile copilului în dimineața de Crăciun. 

Ține cont de vârsta și preferințele destinatarului atunci când alegi cadourile de Crăciun pentru copii. Aceștia nu țin la etichete și formalități, deci dacă îi surprinzi cu un dar nepotrivit, cei mici îți vor arăta cât de dezamăgiți sunt, fără nici o reținere. De asemenea, dacă îi cumperi un cadou inadecvat vârstei lui, riști să îl jignești. Dacă îi oferi dulciuri, s-ar putea ca părinții să nu fie de acord. În consecință, notează o serie de reguli atunci când pleci la cumpărături și ai toate șansele să găsești cadourile perfecte chiar și pentru copiii pe care îi cunoști mai puțin. 

 

Cuprins:

1. Cadouri de Crăciun pentru copiii din afara familiei – La ce să fii atent când cumperi cadouri pentru un copil pe care nu-l cunoști suficient de bine? 

    1.1.Idei de cadouri de Moș Crăciun pentru copiii din afara familiei pentru care părinții îți vor mulțumi sincer 

2. Cadouri de Crăciun pentru copii – Ghid pentru persoanele care nu au copii 

    2.1.Cadouri de Moș Crăciun pentru copii corespunzătoare etapei de creștere și dezvoltare 

3. de cadouri de Crăciun pentru copii total neinspirate - Ce să NU cuprindă lista lui Moș Crăciun?

 

1.Cadouri de Crăciun pentru copiii din afara familiei – La ce să fii atent când cumperi cadouri pentru un copil pe care nu-l cunoști suficient de bine?

Crăciunul reprezintă perioada preferată a copiilor din toată lumea. Crăciunul este asociat cu vacanța, cu jocurile în zăpadă și cu darurile pe care Moș Crăciun le pune sub brad copiilor cuminți. Indiferent de vârstă, pentru copiii mici și mari, Crăciunul înseamnă bucuria primei zăpezi, feeria atmosferei festive, sau entuziasmul cadourilor deschise în prima zi de sărbătoare.  

 

Alegerea cadourilor de Crăciun pentru copii se poate dovedi o adevărată provocare, datorită gamei variate de produse pentru orice vârstă, care atrag prin design, funcționalitate, culori și mai ales, prin calitate.  

Pe de altă parte, faptul că magazinele abundă de oferte fel și fel de produse destinate copiilor, asta te-ar putea atrage în capcana de a cheltui peste bugetul pe care ți l-ai propus. Mai mult, ai putea avea surpriza că, te-ai lăsat cucerit mai mult de design decât de rolul practic al produselor, sau de prețul avantajos în detrimentul criteriului privind vârsta.

 

1.1.Idei de cadouri de Moș Crăciun pentru copiii din afara familiei pentru care părinții îți vor mulțumi sincer

 

Lista cu idei de cadouri de Moș Crăciun pentru copii necesită o atenție specială, mai ales dacă e vorba despre copilul vecinilor, prietenilor, colegilor sau despre un copil pe care nu îl cunoști. Urmează câteva principii simple și vei reuși să mergi la sigur cu darul care îmbină utilitatea și estetica. 

  • Verifică eticheta 

Să cumperi unui copil de 3 ani o jucărie destinată copiilor mai mari, asta ar însemna să îl jignești pe cel mic. Mai mult, dacă nu se pliază vârstei copilului respectiv, acea jucărie va fi dăruită mai departe altora sau, mai rău, va sfârși într-un colț de dulap. Verifică eticheta de fiecare dată unde este specificată grupa de vârstă pentru jucăria respectivă. De asemenea este esențial ca jucăria în cauză să fie corespunzătoare cu nivelul de dezvoltare al copilului.

 

 

De exemplu, din categoria ideilor de cadouri de Crăciun pentru copiii mai mici de 1 an pot fi menționate body-urile pentru bebeluși, jucăriile colorate, jucăriile din pluș, cele care se pot fixa de cadrul pătuțului, jucăriile muzicale sau cele care emit sunete din natură.  

 

Apoi, jucăriile pentru baie, jucăriile de tras/împins, formele din lemn, puzzle-urile, cărțile cu poze sunt daruri geniale de care s-ar putea bucura copiii de până la 3 ani. Pentru juniorii care au atins vârsta de 5 ani, cadourile de Crăciun pentru copiii de această vârstă sunt mult mai variate, începând de la cărți de colorat, instrumente muzicale, jocuri de societate și până la seturi pentru pictat, modelat, desenat, etc. 

  • Descoperă-i preferințele fără să-l întrebi 

Dacă e vorba despre copilul tău, atunci ai putea să-i identifici preferințele invitându-l să-i scrie o scrisoare Moșului. Dacă urmează să cumperi un cadou pentru un copil din afara familiei, atunci întreabă-i pe părinți informații utile despre pasiunile copilului, despre tipul de jucării pe care le preferă în general, dacă îi plac animalele, ce personaje din desene animate obișnuiește să urmărească, etc. Are o pasiune pentru mașinuțe sau super eroi? 

Interesează-te și descoperă dacă mai are nevoie de piese care să-i completeze colecția. Are o simpatie pentru un personaj anume? Cadourile personalizate pentru copii, precum articolele vestimentare imprimate cu imaginea super eroului și replicile sale preferate vor fi apreciate pentru originalitate. 

  • Educația începe odată cu primii pași 

Jucăriile nu sunt concepute exclusiv pentru rolul de a-i distra pe juniori. Dincolo de cromatica veselă și imprimeurile care imită personajele din povești, scopul jucăriilor este acela de a educa și de a dezvolta abilități de care micuțul va avea nevoie pe parcursul vieții. Optează pentru jocuri și jucării care stimulează creativitatea, gândirea logică, vocabularul, dexteritatea, coordonarea mână-ochi, etc. 

  • Siguranța e regulă de aur 

Chiar dacă acest criteriu e trecut la final, totuși, siguranța este prioritară. Pe cât posibil, oprește-te doar la produse care sunt confecționate din materiale naturale, durabile, fără BPA, PVC, sau ftalați. De exemplu, tricourile de Crăciun realizate din bumbac sunt o alegere sănătoasă pentru pielea sensibilă a copilului, motiv pentru care părinții îți vor fi deosebit de recunoscători. Jucăriile din lemn, sau cele non-plastice sunt iarăși o opțiune sănătoasă și o investiție de lungă durată, grație durabilității specifice materialului. Evită jucăriile zgomotoase care afectează auzul celor mici, jucăriile cu margini ascuțite, cu șnururi mai lungi de 30 mm, sau cele compuse din piese care se pot desprinde. 

Ponturi: 

  • Dacă plănuiești să cumperi cadouri de Moș Crăciun pentru copiii altor familii, atunci documentează-te să nu comiți gafa de a-i dărui un joc sau o jucărie pe care deja o are în colecție; 

Dacă ești în criză de timp sau de idei, atunci oferă-i celui mic un articol de îmbrăcăminte sau o carte. Tricourile personalizate pentru copii rămân cadouri de suflet pe care familia le păstrează, chiar dacă cel mic ajunge la vârsta la care nu îl mai poate purta. Sincer, cine s-ar putea despărți de un tricou cu mesaje haioase precum: ‘’The cool kid just showed up’’, ‘’Little dude, big heart’’, etc.?

 

De asemenea, cărțile sunt cadourile care nu se demodează niciodată. Există cărți cu poze pentru copii mici, cărți de povești care pot fi citite înainte de culcare, etc. Cititul are beneficiile sale, iar o carte rămâne mereu într-o bibliotecă și pentru generațiile care vor urma; 

  • Peste 60°% din farmecul cadourilor se datorează modului de împachetare. Indiferent că-i oferi celui mic o carte, sau o simplă jucărie, pune preț permanent pe estetica darului. Optează pentru ambalaje colorate, sau din hârtie lucioasă și completează rezultatul prin câteva panglici. 

În final, un factor adjuvant îl reprezintă tipul de relație pe care îl ai cu copilul. Cu cât ești mai apropiat de el, cu atât cadoul de Moș Crăciun va fi mai simplu de identificat și rezultatul va căpăta o notă personală. Astfel, cu cât îl știi mai bine, cu atât îi cunoști nevoile, așteptările, preferințele și evident, tot ce ține de personalitatea lui - de la articole vestimentare, sau de necesitate pentru școală, lucruri necesare pentru sportul preferat, articole de încălțăminte și până la instrumente muzicale, echipament sport și alte articole dedicate activităților care îl pasionează.

 

2. Cadouri de Crăciun pentru copii – Ghid pentru persoanele care nu au copii

Pentru persoanele care au copii și care au trecut deja prin cursa găsirii cadourilor de Crăciun potrivite pentru copii, efortul e floare la ureche. Acestea cunosc brandurile de produse calitative, magazinele cu oferte avantajoase, tipurile de jocuri și jucării grupate pe categorii individuale privind vârsta și stadiul de dezvoltare al copiilor, etc.

În schimb, goana după daruri se transformă într-o provocare plină de emoții, dubii și rețineri pentru persoanele care nu au copii și care evident necesită sfaturi de orientare.

 

2.1.Cadouri de Moș Crăciun pentru copii corespunzătoare etapei de creștere și dezvoltare

 

Când ai prichindei, acest fapt implică și avantajul de a avea surse de inspirație la îndemână pentru cadouri excepționale de Moș Crăciun create pentru grupele de copii. De la infinitele scrisori dedicate lui Moș Crăciun și până la cerințele directe din partea copilului, ai putea chiar să scrii singur un ghid de cumpărături cu idei de cadouri pentru copii de Crăciun. Dacă în schimb nu știi nimic despre ce și-ar putea dori nepoții, sau copilul prietenei tale, atunci urmează câteva reguli de bază care îți vor simplifica efortul. 

  • Cadouri pentru copiii mai mici de 3 ani 

Copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt atrași în mare parte de jucării muzicale, luminoase, colorate, mobile, etc. Când pornești în căutarea cadoului pentru Crăciun te poți opri la raftul cu jucării interactive, jucării pentru dentiție, curcubeul muzical, jucării care emit lumini, care spun poezii, povești sau cântece.  

Copiii peste 1 an sunt stimulați de jocuri de vocabular, cele cu cifre, puzzle-uri încastrate în lemn, jucării de sortat, de construit sau care pot reda sunetele animalelor. Jocurile de sortat formele și culorile încurajează abilitățile motorii, coordonarea mână-ochi și capacitatea de a deosebi și de a recunoaște formele, culorile, animalele sau păsările. Cutiuțele muzicale completează cu succes colecția de jucării clasice și mereu la modă. Melodiile și detaliile care descriu design-ul cutiuței compun imaginea cadoului perfect pentru copiii care au nevoie de un stimulent pentru a putea adormi. 

  • Cadouri pentru copii între 4 și 7 ani 

Cu cât grupa de vârsta a copilului este mai mare, cu atât ai mai multe variante de jucării din care poți alege. Pentru cei mici care se încadrează în categoria de vârstă 4-7 ani, opțiunile de cadouri cuprind seturi de Lego sau Barbie, seturi de mașinuțe de poliție, pompieri, camioane, excavatoare, etc.; puzzle-uri, jocuri de rol, truse de gătit sau de construcție și lista continuă.  

Trenulețul din lemn frumos pictat care se mișcă pe șine către o destinație mereu necunoscută a fost și rămâne în continuare o jucărie memorabilă. ‘’De unde vine trenul și încotro se îndreaptă?’’ Clasicul trenuleț este punctul de plecare pentru numeroase scenarii de poveste care activează creativitatea copiilor.  

O idee de cadou util de Crăciun pentru copii și părinți deopotrivă sunt evident, cărțile. Dar nu orice fel de cărți. Recomandate pentru această categorie de vârstă sunt cele care îl ajută pe copil să-și depășească emoțiile, fricile, temerile, precum și cele care îl pregătesc pentru grădiniță/școală. 

  • Cadouri pentru copiii mai mari de 7 ani 

Copiii de 7 ani au atins deja vârsta la care și-au câștigat o anumită independență. Acum încep să se dezvolte, să-și extindă vocabularul, să învețe să se descurce în anumite situații, să comunice și să lucreze în echipă. Aceste abilități trebuie încurajate, cum altfel dacă nu prin joc și joacă?  

Copiii de 7 ani se vor arăta cu siguranță impresionați de jocuri tip Monopoly, sau Catan, cărți de basme, jocuri de vocabular într-o limbă străină, jocuri de șah, jocuri cu piese magnetice, sau cele cu cartonașe tactile, puzzle-uri, jocuri de mimă, de confecționat bijuterii sau asamblat mașinuțe.

 

3. Idei de cadouri de Crăciun pentru copii total neinspirate – Ce să NU cuprindă lista lui Moș Crăciun?

 

Acest capitol se adresează atât familiilor care au copii, cât și persoanelor care nu intră în această categorie. De multe ori, părinții se lasă induși în eroare de gusturile propriului copil atunci când pornesc în căutarea cadoului pentru nepoți, sau copilul colegei de la muncă, de exemplu.  

Chiar dacă ai compus deja lista cu idei de cadouri de Crăciun pentru copii, ar fi bine să o reevaluezi ținând cont de câteva principii. Așa, scad și riscurile de a comite erori sau gafe, care să transforme gestul tău frumos într-un dezastru. 

  • Oferirea de dulciuri copiilor: pro sau contra? 

Având în vedere că nu există copil care ar putea refuza o ciocolată, cel mai probabil nici nu vei afla de la acesta că are interdicții la dulciuri, sau ca ar ține vreo dietă specială. Există părinți care gestionează cantitatea de dulciuri la care copilul are acces sau care preferă să înlocuiască zahărul cu alternative sănătoase.  

Recomandat ar fi să întrebi părinții dacă e în regulă să oferi un cadou dulce. Așa, eviți un moment stânjenitor în care părintele oprește punga de dulciuri și copilul începe să plângă. Fructele, sau dulciurile cu ingrediente bio sunt o variantă sănătoasă, gustoasă și hrănitoare, care să completeze darul de la Moș Crăciun. 

  • Cadouri multe și inutile 

Dacă nu ai avut timp să te ocupi de scrisoarea pentru Moș Crăciun, sau dacă cel mic nu știe exact ce-și dorește, ori cerințele lui sunt irealizabile, atunci aplică regula celor 4 cadouri de Crăciun pentru copii. Alege un obiect de îmbrăcăminte, o carte, un joc pentru vârsta lui și un lucru util pentru el, școală, sau pentru pasiunea lui. 

  • Cadouri care supraevaluează abilitățile copilului 

Fiecare părinte își consideră copilul cel mai bun/deștept/ capabil/ frumos, etc. Totuși, fiecărei vârste îi corespunde un stadiu de dezvoltare. Așadar, jocurile și jucăriile sunt menite să susțină ritmul de creștere fizică, emoțională și intelectuală, în funcție de criteriul vârstei.  

Cadourile de Moș Crăciun pentru copiii de grădiniță nu ar trebui să includă cărți, de exemplu, mai ales că aceștia încă nu au atins vârsta la care să știu să lege literele. În schimb, pot fi utile jocurile cu magneți, cartonașe, sau autocolante pentru învățarea și recunoașterea literelor și cifrelor. 

  • Cadouri pe care ți-ar fi plăcut ție să le primești 

Dacă ‘’pe vremea ta’’ industria jucăriilor era mai modestă față de tot ce primesc juniorii de azi, totuși evită să cazi în capcana de a-i cumpăra micuțului ce ți-ai fi dorit tu la vârsta lui. Fiecare om are personalitate proprie, deci preferințele diferă chiar și atunci când vine vorba de jocuri și jucării pentru petrecerea timpului liber. De asemenea, fiecare individ are ritmul personal de dezvoltare și creștere.  

  • Jucării zgomotoase, ori cele care murdăresc 

Cadourile tip slime, cele sclipicioase, ori jucăriile cu nisip sunt de evitat. Mulți părinți chiar le exclud de pe lista cadourilor în orice moment al anului, mai ales cei care țin la curățenie și ordine. Jucăriile zgomotoase nu mai au nevoie de nici o explicație suplimentară. Acestea distrag copilul de la teme, sau alte activități și, în plus, creează disconfort pentru persoanele vârstnice din familie sau chiar pentru vecini. 

  • Plușurile voluminoase 

Cu siguranță că ursulețul uriaș din pluș este companionul preferat al copiilor de orice vârstă. Însă, jucăriile imense ocupă spațiu, ceea ce ar putea fi o problemă pentru camerele mai puțin spațioase. 

  • Obiectele decorative 

Lista ideilor privind cadourile de Crăciun pentru copii trebuie să excludă orice înseamnă căni personalizate, seturi de lumânări parfumate, rame foto, statuete ornamentale, figurine sculptate, globulețe, etc. Acestea sunt mai degrabă cadouri de Crăciun apreciate de adulți, dar chiar și atunci trebuie ținut cont de anumite aspecte – stilul de viață al familiei, stilul de amenajare interioară, etc. În plus, obiectele decorative sunt periculoase pentru siguranța copiilor în multe privințe. 

  • Plante sau animale de companie 

Atât plantele, cât și animalele impun responsabilități zilnice și pe termen lung. Copiii trebuie să fie la vârsta la care să conștientizeze ce înseamnă viață alături de un animal sau ce implică îngrijirea unei plante. Mai mult, animalele de companie nu pot fi tratate drept jucării distractive și nici nu poți renunța la ele când te-ai plictisit.  

După ce ai parcurs acest mic ghid ți se mai pare dificilă goana după cadouri pentru copii? De fapt dacă privești această sarcină dintr-o perspectivă diferită, activitatea aceasta poate fi distractivă chiar și pentru tine. Când ai colorat ultima dată? Îți amintești de senzația de calm pe care ți-o oferă modelarea figurinelor din plastilină? Când ți-ai chemat ultima dată prietenii la un șah, Monopoly sau o sesiune de ‘’Nu te supăra frate’’? 

 

Sursa foto: pixabay.com, ruvix.ro

 

 

Descoperă și alte articole de blog

Set cadou pentru barbați -  cum aleg
Set cadou pentru barbați - cum aleg

În preajma sărbătorilor de iarnă, sunt atât de multe lucruri de pregătit și de pus la punct pentru a face ca aceste momente magice petrecute...

Citește mai mult
Cum să împachetezi cadourile
Cum să împachetezi cadourile

A face un cadou a generat întotdeauna o bucurie dublă: atât pentru cel care dăruiește, cât și pentru cel care primește. Aceste reacții depind una...

Citește mai mult
Cadouri pentru profesorul tău
Cadouri pentru profesorul tău

Momentul acela dificil al anului, când trebuie să alegi un cadou pentru un profesor sau pentru o profesoară dragă, este aici. Pe lângă recunoștința și...

Citește mai mult